Haken,  Kleding

Warme streepsjaal

Ik heb het echt altijd koud, altijd. Soms heb ik het niet eens door, maar als iemand dan mijn handen voelt en schrikt van de kou die ze uitstralen, besef ik pas weer dat mijn handen altijd ijzig aanvoelen, net als mijn voeten.

Door mijn koudbloedigheid ben ik dan ook dol op warme woonsokken, dikke truien en gevoerde wanten. Daarnaast heb ik een buitengewone liefde ontwikkelt voor van die heerlijke, dikke, warme omslagdoek-deken-sjaals. Je kent ze wel, ze zijn breed, meestal wollig en je kunt ze zowel als omslagdoek, deken en als sjaal gebruiken.

Ik neem ze overal mee naar toe; als ik bijvoorbeeld uiteten ga, naar de bioscoop of theater of gewoon voor een wandeling. Als ik voel dat er een onaangename kou over mijn armen strijkt, wikkel ik mezelf het liefst in zo’n fijne sjaal.

Natuurlijk heb ik wel al 9726871 van dit soort sjaals, maar ik vond het wel weer eens tijd om een mooie te haken en deze met jullie te delen.

En dat ik gedaan met een heel mooi garen van Lang Yarns! Vanaf het moment dat ik de Mille Colori 200g van binnenkreeg, ging mijn hart sneller kloppen, mijn handen kriebelen en wilde ik er meteen mee aan de slag gaan. Dit mooie verloopgaren met de zachte wollige uitstraling heeft prachtige kleurencombinaties.

Ik ben dol op roze, dus toen ik deze kleur – het fijne zacht roze gecombineerd met verschillende tinten blauw – zag, wist ik twee bollen zelf te bemachtigen voordat deze de winkel in gingen. Omdat ik verder ook fan ben van het combineren van garens en materialen, en omdat ik Merino wol gewoon zo ongelofelijk fijn en zacht vind wilde ik deze twee garens samen gebruiken (en ook om nog wat meer roze in de sjaal te krijgen :)).

Deze gehaakte sjaal is eenvoudig, maar ontzettend leuk om te doen. En door de afwisselende garens wordt het niet saai! And the best of all: zodra je een stukje gehaakt hebt, heb je meteen een fijn warm dekentje op schoot! Een ideaal projectje voor bij de tv dus.

Benodigdheden

Extra info
2 halve stokjes samenhaken: omslaan, in de eerste lus steken, draad omslaan en door de lus halen (3 lussen op de naald), draad omslaan en in de tweede lus steken, draad omslaan en door de lus halen (5lussen op de naald), draad omslaan en door alle 5 de lussen halen.

Patroon

Toer 1: begin met 65 lossen
Toer 2: 2 halve stokjes samen haken in de 3e en 4e losse vanaf de haaknaald. 1 losse, 2 halve stokjes samen haken over de volgende2 lossen. Herhaal tot het einde van de toer. Eindig met een losse en een half stokje in de laatste losse. Keren
Toer 3: 2 lossen. 2 halve stokjes samenhaken over de 1e 1-losse-openingen de volgende 1-losse-opening. 1 losse. * 2 halve stokjes samenhaken over de voorgaande opening en de volgende opening. 1 l *. Herhaal vanaf * tot het einde van de toer. Eindig met een losse en een half stokje in de 2e losse van de vorige toer. (31 half-stokje-clusters)
Toer 4-9:
herhaal toer 3.

Als het goed is heb je nu 8 rijen met 2 halve stokjes samengehaakt. Nu hecht je de effen kleur merino aan in het laatst gemaakte halfstokje.

Toer 10: 2 lossen (telt als eerste stokje), sla de eerste-losse-ruimte over, * stokje in halfstokje cluster, stokje in de losse-ruimte *. Herhaal vanaf * tot het einde van de toer. Sla de laatste 1-losse-ruimte over en haak nog een stokje in de bovenste van de 2 losse van de vorige toer. Keren (63 stokjes).

Toer 11: 2 lossen (telt als eerste stokje), sla het eerste stokje over. Stokje in elke steek tot het einde van de toer. Eindig met eenstokje in de 2e losse van de vorige toer (63 stokjes). Knip de draad af.

Hecht nu met de gemêleerde wol aan in het laatst gemaakte stokje. Haak 2 lossen. Maak vervolgens een half-stokje-samen over dezelfde steek als waarin je hebt aangehecht en het volgende stokje. Haak een half-stokje-samen over de volgende steek en de steek erna. Herhaal dit tot het einde van de toer en maak een halfstokje in de bovenste van de 2 lossen.

Herhaal nu vanaf toer 3 alles nog 15 keer en eindig met 8 rijen halve stokjes samen in de gemêleerde wol. Als het goed is heb je nu 16 effen strepen, en 17 gemêleerde strepen.

Knip de draad niet af. De sjaal is tussen de 1,80 m en 1,85 m lang.

Afwerkrandje

Toer 1: 1 lossen, vaste in dezelfde steek. Haak een vaste in elke steek tot het einde van de toer. Keren.
Toer 2: halve vaste in elke steek, tot het einde van de toer.

Maak eenzelfde afwerkrandje aan het begin van de sjaal.

Je kunt je sjaal nu verder nog afwerken en versieren zoals je zelf wil. Persoonlijk hou ik meer van strakke onderkanten, maar van de restjes garen kun je natuurlijk ook pompons of franje maken om de sjaal een persoonlijk tintje te geven.

Je sjaal is nu klaar! Veel plezier ermee.
And stay warm!

3 reacties

 • Sofie, Fie bakt, haakt en breit

  Heel mooi in zijn eenvoud, je sjaal. Dank je wel voor het patroon.
  Groetjes Sofie

 • Saskia.

  Ziet er superleuk uit en ook ik stik in de sjaals maar wie weet kom ik nog een keertje langs als de winkel open is…🤣
  Heel veel succes met alles Rachel.

 • Monika Marsollek

  Mijn sjaal is klaar, hij is zoooo knuffelig! De wol was genoeg voor en hoofdband! Groetjes van Monika❣

Categorieën