Beginners,  Breien,  Breien,  Kleding

Stoer gebreide sjaal Duke

Ik zit te twijfelen tussen twee manieren om dit bericht te beginnen… Het zit namelijk zo:

Het moment dat ik het stoere garen Duke in handen kreeg, dacht ik: laat ik eens een keer een sjaal voor een mannelijke vriend maken. Dat is op zich natuurlijk niets geks, maar ik schrok een beetje van mezelf: de wil iets voor een man te maken, well that’s a first! Maar goed, ik ging dus aan de slag met dit fijne tweed garen van Lang Yarns, voor een M-A-N.

Ik zweer het je, de intentie was echt goed, maar naarmate de sjaal vorderde raakte ik steeds meer aan het gevoel van deze warme dikke sjaal gewend én verslaafd. En dan ook nog de elasticiteit en de fluffy-heid die de simpele maar fijne breisteek teweegbracht, maakte het gewoonweg onmogelijk om afstand te doen van deze sjaal nadat de steken waren afgekant en de eindjes netjes waren afgehecht.

Dus ik laat het nu aan jou over: ben je een lievere, zorgzamere en betere vrouw dan ik, maak dan nu deze stoere gebreide sjaal voor je lief, je vader, je beste vriend of een mannelijke collega. Maar, ben je net zo’n zelfzuchtige wolverslaafde waartoe ik mezelf reken, maak dan nu deze super warme, stoere, fluffy sjaal voor JEZELF!! 🙂

Komt het garen je bekend voor, dat kan kloppen. Ik maakte er namelijk ook een grof gehaakte ‘cropped’ trui van het patroon daarvan vind je hier. Zo is de set compleet! 🙂

Zoals je hieruit zal begrijpen ben ik dus heel erg fan van dit garen. De samenstelling is geweldig: 65% merino, 20% alpaca, 15% zijde = 100% luxe! En het tweed effect van dit garen geeft al snel een speciaal uiterlijk aan een simpel project. Stoer, warm en fijn! 🙂 En omdat de naam van dit garen zo leuk is (DUKE!), en omdat jij dit misschien WEL voor een geliefde man in je leven maakt mag deze sjaal wel naar deze adelijke naam vernoemt worden, toch?!

Zoals je van me gewend bent is dit een simpel patroon, maar toch met een leuk resultaat. Je hoeft geen ervaren breier te zijn, als je alleen recht en averecht kunt breien, kun je deze sjaal maken 😉

Benodigdheden

Afmeting sjaal: ca. 180 cm x 25 cm

De materialen zijn verkrijgbaar bij Hooky! Kom naar de winkel of neem een kijkje in de webshop.

Steken

  • Recht
  • Averecht
  • Diep ingestoken recht: hierbij steek je net onder de normaal steek in. Vervolgens brei je de steek zoals je normaal recht zou doen (zie afbeeldingen hieronder).

Patroon

Begin met het opzetten van 34 steken.

1e naald: Haal de eerste steek af, en brei vervolgens alle overige steken recht.

2e naald: Haal de eerste steek recht af. *Brei de volgende steek averecht, de volgende steek brei je diep ingestoken recht. Herhaal vanaf * tot het einde van de naald. Recht en averecht wissel je in deze naald dus af, maar alleen bij de rechte steek, steek je dieper onder de steek in (zie foto’s hierboven).

Herhaal de 1e naald en de 2e naald om en om, totdat je de gewenste lengte hebt bereikt. Ik maakte de sjaal ongeveer 180 cm lang, zodat ik hem een paar keer om mijn nek kan of dubbel kan dragen.

Hecht alle draadjes netjes af en naai het label op de sjaal voor de afwerking.

Tadaa! Je stoere Duke (heren)sjaal is klaar.

Het garen kun je natuurlijk vinden bij Hooky Zandvoort! Neem een kijkje op de website of kom langs in de winkel! Heb je vragen stuur dan een mailtje naar info@hookyzandvoort.nl en dan helpen we je graag:)

Wie ga jij verblijden met deze sjaal?

Categorieën