Haken,  Home

Romantische Valentijns placemats

Je kent ze wel; mensen die Valentijnsdag ‘commerciële onzin’ vinden. Een in het leven geroepen dag, enkel en alleen bedoeld om winkeliers in de zware wintermaanden er een beetje doorheen te helpen. Je hoort ze al klagen: weken van te voren die rode hartjestroep in de winkel, en altijd maar die vraag of jij misschien “speciale” plannen hebt voor deze dag, want o wat een schande als je op deze dag gewoon lekker alléén, met een dekentje op de bank 3 seizoenen Friends wil kijken…

Oke, je begrijpt het, ik kan deze mensen té goed omschrijven om zelf niet een van hen te zijn. En dat is inderdaad waar, ik vind het een enorme flauwekul. Waar is de spontaniteit als je van te voren weet dat er pertinent op 14 februari iets speciaals MOET gebeuren?

Maar ondanks dat ik het onzin vind, moet ik toch ook bekennen dat ik het een heel heel klein beetje, ergens diep van binnen ook wel heel romantisch vind, en toch ook wel een heel klein beetje vrolijk wordt van al die ‘hartjestroep’ en misselijkmakende zoete kaarten in de winkels. Vandaar dat ik toch een patroon wilde maken voor Valentijnsdag.

En ook al heb ik zelf geen romantische plannen; ik kan gewoon aan niks anders denken dan eten, dus ik dacht ik maak deze schattige hartjes placemats. Misschien verras jij je lief wel met een fijn dinertje en maak je het helemaal af door het op deze halve harten te serveren. En omdat eten altijd fijner is mét iemand, vormen deze harten samen één hart… Blegh, ja ik weet het, je wordt er bijna misselijk van.

Benodigdheden voor 2 placemats:

Het complete haakpakket vind je hier: inclusief garens, Hooky Project Bag en een cadeautje!

Extra info

  • Om een mooie kleurwisseling te krijgen, maak je de laatste vaste niet helemaal af. Je steek in, haalt de draad op en haal deze door het werk. Je hebt nu 2 lussen op de naald. In plaats van dat je nu de draad omslaat en door de 2 lussen haalt, doe je dit met de volgende kleur. Nu ga je verder met de volgende kleur.
  • Als je van kleur wisselt is het belangrijk dat je de draad van de laatste vorige kleur voor het werk legt, en vervolgens met de nieuwe kleur verder haakt.
  • Vanaf toer 41 gebruik je 2 verschillende bollen in kleur LIN. Bij het maken van de eerste placemat kun je dus een nieuwe bol pakken, maar bij de tweede placemat is het handig om voordat je aan de laatste bol begint een klein bolletje te maken.

Patroon

Start de opzetketting met haaknaald 5mm, de rest van de placemat haak je met 4mm.

Start met Phil Falaise en maak 66 lossen (haaknaald 5mm). Haak vervolgens 65 vasten (met naald 4mm, net als de rest). Keer je werk en haak een beginlosse. Hecht rood aan en haak 1 vaste (let op: lees de info over een mooie kleurwisseling. Maak de steek dus niet helemaal af, maar eindig met de volgende kleur en leg de draad van de vorige kleur voor je werk voordat je aan de nieuwe kleur begint). Haak de toer verder af met LIN (dat zijn als het goed is dan nog 64 vasten).

Keer je werk en haak een losse. Haak met LIN 63 vasten, wissel bij de laatste vaste van kleur. Haak vervolgens 2 vasten met rood. 1 losse en keer je werk. Haak 3 vasten met rood, wissel in de laatste vaste van kleur. En haak de rest van de toer met Falaise (dat zijn dan nog 62 vasten).

Let op! Door de kleurwisseling komen er aan de achterkant draadjes door het wisselen van de kleur. Hier kun je gewoon omheen haken, om deze netjes weg te werken.

Werk zo verder volgens onderstaand patroon tot toer 41.

Zorg voordat je verder gaat een extra bol LIN hebt. Bij je eerste placemat kun je gewoon een nieuwe bol pakken, maar bij de tweede placemat moet je misschien een klein extra bolletje maken om zo verder te kunnen gaan.

Toer 41: Begin weer met 32 vasten in kleur LIN, zoals je hiervoor ook hebt gedaan, en daarna met 32 vasten in kleur rood. Wissel in de laatste vaste van kleur naar LIN. Haak 1 vaste in LIN. Keer je werk. Haak 1 losse en haak vervolgens 2 vasten met LIN, wissel in de laatste vaste weer van kleur en haak verder volgens het patroon.

Eindig met een toer in LIN. Hecht alle draadjes af en maak nog eenzelfde placemat om een fijne set te vormen en het hart compleet te maken ;).

Om een mooi eindresultaat te krijgen leg je de ze even onder een natte handdoek en laat dit liggen totdat het helemaal droog is. Zo worden ze mooi plat. Eventueel kun je ze ook opspannen zodat ze mooi recht worden.

Ik hoop dat jullie deze placemats gaan maken en deel vooral het eindresultaat met me op Instagram of Facebook!

Happy Valentines day! <3

Reacties uitgeschakeld voor Romantische Valentijns placemats

Categorieën