Haken,  Home

Hooky’s Cocktail Coasters

De Hooky’s Cocktail Coasters is een van mijn eerste patronen, en was dan ook een beginnerspakketje bij de opening van de winkel in Zandvoort. Het is een heel simpel patroon, en doordat het een klein projectje is heb je er al snel een paar gemaakt. Ik heb vaak genoeg gezegd (bijvoorbeeld in mijn blog Beginnen met haken) dat je om goed te kunnen haken meters moet maken. Maar soms ben je zo’n lapje gewoon wel even zat en wil je echt iets creeëren. Herken je dit? Dan zijn deze onderzetters een perfect projectje voor jou: makkelijk, snel en super schattig!

Experimenteer met verschillende kleuren en geef deze onderzetters een hele andere uitstraling. Kies bijvoorbeeld een mooie zeegroene kleur en gebroken wit voor een setje zomerse cocktail-onderzetters, of kies juist wat herfstige kleuren om in het najaar een warm en kruidig drankje op te serveren. Maak een leuke set van 4 onderzetters en geef ze cadeau, of hou ze lekker zelf 😉

Benodigdheden

Hoe haak ik de onderzetter?

Start met het maken van een opzetlus en schuif deze op de naald.
Haak 4 lossen. Maak van de 4 lossen een soort ring door een halve vaste in de eerste losse te maken en zo de ring te sluiten.

Toer 1: 3 losse, haak 11 stokjes in de ring. Sluit met een halve vaste in de bovenste losse van de 3 beginlosse.

Toer 2: een halve vaste in de ruimte tussen de 3 losse en het eerste stokje van de vorige toer (dus niet in de steek maar in de ruimte tussen de steken). 3 lossen en een stokje in dezelfde ruimte. *2 stokjes in de volgende ruimte tussen de 2 stokjes van de vorige toer*. Herhaal van * tot * helemaal rond. Sluit de toer met een halve vaste in de bovenste losse van de 3 beginlosse. (Nu heb je als het goed is 12 groepjes van 2 stokjes, in totaal 24 stokjes).

Toer 3: Een halve vaste in de volgende steek en een halve vaste in de ruimte tussen de 2 stokjesgroepjes van de vorige toer. 3 lossen, haak 2 stokjes in dezelfde ruimte. *1 losse, 3 stokjes in de volgende ruimte na 2 stokjes van de vorige toer (je slaat dus 2 stokjes over en haakt verder in de ruimte na die 2 stokjes),* herhaal van * tot * helemaal rond (let op: je eindigt dus met een losse!), sluit met een halve vaste in de bovenste losse van de 3 beginlosse. (12 groepjes van 3 stokjes, in totaal 36 stokjes).

Toer 4: Een halve vaste in de volgende 2 steken en in de volgende 1-losse-ruimte tussen de stokjesgroepjes. 3 losse en 3 stokjes in dezelfde ruimte. * 1 losse, 4 stokjes in de volgende 1-losse-ruimte,* herhaal van * tot * helemaal rond (let op: je eindigt dus met een losse!), sluit met een halve vaste in de bovenste losse van de 3 beginlosse. (12 groepjes van 4 stokjes, in totaal dus 48 stokjes).

Toer 5: Nu maak je een randje om je werk. Start met 1 losse (telt als eerste vaste), haak een vaste in elke steek en in elke 1-losse-ruimte, dat zijn er als het goed is 59. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste beginlosse. (60 vasten = 59 + de beginlosse).

Knip de draad af en trek de draad door de lus.

Hecht nu een andere kleur aan in een willekeurige steek. Dit doe je als volgt: maak een lus in de draad van je nieuwe kleur. Steek je naald door een willekeurige steek. Schuif aan de achterkant de lus van de nieuwe kleur op de naald en trek de draad door de steek, maak een losse om de nieuwe kleur goed aan te hechten (let op: zorg dat je met het de lange draad verder haakt en laat het korte draadje gewoon hangen).

Toer 6: 1 losse en 1 vaste in de volgende steek. 2 losse en 1 half stokje in dezelfde steek. *een vaste in de volgende drie steken, 2 losse en 1 half stokje in dezelfde steek,* herhaal van * tot * helemaal rond. Eindig met nog 1 vaste in de laatste steek en sluit met een halve vaste in de eerste beginlosse.

Je eerste Cocktail Coaster is klaar! Haak zo nog drie onderzetters om een complete set te maken. Geef deze leuke set cadeau, of gebruik ze lekker zelf om een zomerse cocktail op te serveren. Veel plezier ermee!

Deel het eindresultaat op Facebook of Instagram en tag @hookyzandvoort of gebruik de #hookyzandvoort.

Veel plezier met de onderzetters!

Reacties uitgeschakeld voor Hooky’s Cocktail Coasters

Categorieën