Haken,  Haken,  Home

Hakuna Matata-wandkleed

Het is al weer een tijdje geleden dat ik iets op de blog heb geplaatst, maar het is de afgelopen maanden een opeenvolging geweest van drukke, chaotische gebeurtenissen. Veel leuke, zoals de verhuizing/enorme uitbreiding van de winkel van Hooky in Zandvoort naar Happy Crafts in Haarlem, met alle voorbereidingen die daarbij komen kijken. Daarna begon toen alles rond was het echte werk: klussen, inrichten en vullen van de winkel en uiteindelijk natuurlijk een mooie beloning op het werk: de feestelijke opening. Tussendoor ben ik zelf nog even verhuisd en verder, ja je zou het bijna niet geloven heb ik ook nog een familie, wat vrienden en een kat.

Enfin, alles begon ik eindelijk een beetje onder controle te krijgen. Ik begon me al thuis te voelen in Haarlem en mijn weg te vinden in de winkel (ja ja, als je van 15m2 naar 85m2 gaat heb je zo nu en dan wel wat te zoeken). Langzaam kon ik gaan nadenken over nieuwe projecten, workshops, ontwerpen, samenwerkingen etc., en toen kregen we allemaal ineens te maken met de ongekende, ongrijpbare en angstige Corona-situatie.

Gelukkig lijkt het allemaal op dit moment een beetje af te zwakken, en duimen we allemaal onze vingers blauw met de hoop dat het straks weg is en blijft. Nu alles langzaam (met aanpassingen natuurlijk) een klein beetje weer gewoon lijkt te worden, vind ik het ook wel weer eens tijd worden om de draad van de ontwerpjes en blogs weer op te pakken en heb ik ook wel zin in wat nieuws en vrolijkheid!

De twee woorden die prijken op deze wandhanger maken mij altijd vrolijk; omdat ze me doen denken aan een van mijn favoriete films en omdat het me er weer even op wijst dat ik wat minder moet piekeren en me niet altijd alleen maar zorgen moet maken. Wat is er dan beter om je daar af en toe aan te helpen herinneren dan deze gezellige muurversiering?!

De benodigdheden voor dit project vind je in de winkel van Happy Crafts. Kom gezellig kleurtjes uitzoeken of stuur me een berichtje, dan stel ik een mooi pakketje voor je samen!

Benodigdheden:

  • 4 bollen Durable Cosy Fine in een hoofdkleur (ik gebruikte 2133 Dark Mint)
  • 1 bol Durable Cosy Fine in een tegenkleur (ik gebruikte 211 Peach)
  • Haaknaald 3,5mm
  • 2 houten kralen van 20mm
  • Houten stok van ongeveer 60cm (je kunt een mooie stok zoeken in het bos, of zoals ik een bezemsteel doormidden zagen 😉
  • Naald om de eindjes mee af te hechten

Techniek

Tapestry haken

Voor dit wandkleed gebruiken we de Tapestry techniek, hierbij zijn een
aantal dingen belangrijk:
– Zorg dat je goed weet wat de voor- en achterkant is. Aan de achterkant laat je de draad meelopen, daar is het namelijk minder erg als de tegenkleur een beetje tevoorschijn komt, dan aan de goede kant;
– Je haakt dit wandkleed volgens het schema dat je hieronder ziet. Hou goed in de gaten dat je de ene toer het schema van links naar rechts, en de volgende toer van rechts naar links leest;
– Het is belangrijk dat je de meeloopdraad na een aantal steken zachtjes aantrekt. Maar niet te strak! Want dan gaat je kleed trekken. Ook niet te los, want dan krijg je bobbeltjes. Trek dus heel zachtjes aan de meeloopdraad en probeer te zorgen dat er zo min mogelijk van de tegenkleur zichtbaar is door de steken van de hoofdkleur heen.

Wisselen van kleur

Je wisselt van kleur in de laatste steek van de vorige kleur. Je maakt de laatste vaste niet helemaal af, maar wisselt als je nog 2 lussen op je naald hebt. Leg de kleur waarmee je bezig was naar voren, over de nieuwe kleur. Je trekt nu zachtjes de meeloopdraad (en nieuwe kleur) aan en trekt de nieuwe draad door de 2 lussen. Dit doe je niet door (zoals normaal) de draad om je haak te slaan en hem door de lussen te trekken, maar je pakt de achterkant van de draad met je haak en trekt hem vervolgens van achter naar voren door de 2 lussen.

Je hebt nu van kleur gewisseld en je kunt nu verder haken met deze nieuwe kleur. De meeloop draad hou je voor of achter je werk afhankelijk van aan welke kant je werkt. Aan de goede kant laat je draad aan de achterkant meelopen, en aan de verkeerde kant probeer je de draad aan de voorkant te laten meelopen.

Patroon

Start met het opzetten van 84 lossen in de hoofdkleur + 1 extra lossen, als keerlossen.

In de volgende toer laat je de tegenkleur aan de achterkant meelopen, je haakt dus om de draad heen. Je haakt nu een aantal toeren vasten in een kleur (volgens het schema). Haak vervolgens het patroon volgens het schema.

Als je de laatste toeren in de hoofdkleur hebt gemaakt, zit het grootste gedeelte van het werk erop.

Schema

Hieronder vind je het haakschema. Elk zwart blokje staat voor één vaste in de tegenkleur. Aan weerszijden heb ik nog 2 steken toegevoegd in de hoofdkleur voor een mooie rand.

De lussen

Je haakt 5 lussen aan de bovenkant, deze schuif je straks om je stok. De lussen bestaan elk uit 4 vasten, 35 toeren lang. Tussen de lussen zitten 16 steken die we openlaten.

Haak 4 vasten in de eerste 4 steken, 1 keerlossen, keer je werk. Dit herhaal je tot 35 toeren. Vervolgens haak je met halve vasten de bovenkant van de lus vast aan de onderkant van de lus. Hecht de draad af.
Sla 16 steken over en haak over de volgende 4 steken nog een lus. Herhaal dit tot je 5 lussen hebt gehaakt.

Hecht alle eindjes af en leg de lap onder een vochtige handdoek. Zo wordt het kleedje mooi strak.

Pak voor de ophangdraad aan de bovenkant een draad van de hoofdkleur en draad van de tegenkleur van ongeveer 80cm. Maak een lus aan de ene kant en schuif deze op de houtenstok. Rijg de kralen om de draad en schuif één naar beneden. Schuif de lussen van het wandkleed op de stok en maak vervolgens aan de andere kan van de draad ook een lus. Schuif de andere kraal naar de andere kant. Werk eventueel de draadjes weg

Franje

Aan de onderkant heb ik nog wat franje toegevoegd voor een extra vrolijke uitstraling.

Voor deze franje maak je van de restjes draden van ongeveer 40 cm. Pak een draad in de hoofdkleur en een draad in de tegenkleur. Vouw dubbel en stop de lus door een steek aan de onderkant. Je kunt de draden er makkelijk met een haaknaald doorheen krijgen. Rijg de uiteinden door de lus en trek aan. Nu heb je het eerste stukje franje gemaakt. Dit herhaal je aan de onderkant. Ik heb tussendoor een steek overgeslagen; dus om en om een franje in de steek aan de onderkant.

Knip als je klaar bent de franje op de gewenste en gelijke lengte.

Tadaaa je wandkleed is nu klaar! Veel plezier met deze vrolijke muurversiering.
Ik zie heeeel graag je resultaat! Deel het met me op Facebook of Instagram (@misshooky) of kom langs in de winkel van Happy Crafts!

Geniet ervan en Hakuna Matata!

Categorieën