Beginners,  Haken,  Haken,  Steken

Haaksteek: vaste

Je hebt nu geleerd hoe je een opzetlus en een losse maakt in mijn vorige post. Dat is natuurlijk de basis, maar eigenlijk kan je daar nog niet zo veel mee. In deze post leg ik je dan ook uit hoe je een eerste echte steek haakt: de vaste. Met vasten worden een heleboel projecten gemaakt, bijvoorbeeld amigurumi beestjes, maar ook in dekens, sjaals, kussens of in kleding worden ze vaak verwerkt.

Voordat we beginnen is het belangrijk om een goede haaknaald en een fijn bolletje garen te hebben. Lees mijn post Beginnen met haken voor meer informatie over de materialen.

Hoe haak ik een vaste?

Begin eerst met een rijtje lossen. In de tweede losse vanaf de haaknaald ga je een vaste maken. De eerste losse sla je over omdat je als het ware “hoogte” moet maken voor de volgende toer. *Steek de naald door dit tweede v’tje, haal de draad op met de haak en haal deze draad door het werk heen. Je hebt nu twee lussen op de naald.

Sla de draad om de naald en haal deze door de twee lussen op de naald. Dat is een eerste vaste. Herhaal vanaf het * nog een paar keer om te oefenen (tot het einde van de rij en er geen lossen meer over zijn). 

Je kunt het aantal vasten tellen door de v’tjes die je nu bovenop het werk kunt identificeren of door de 2 korte verticale lijntjes aan de voorkant.

Je kunt de steken tellen door de v’tjes aan de bovenkant van je werk. Dit hele v’tje heb je vervolgens op je naald als je de volgende toer haakt.

De tweede rij

Als je aan het einde van de eerste rij bent, keer je je werk. Vervolgens maak je een losse aan het begin van de nieuwe rij (om weer hoogte te creëren, net als aan het begin).


Onder de v’tjes steek je vervolgens in; het hele v’tje heb je dan als het ware op je naald.

Maak nu weer een rijtje vasten, totdat er geen steken meer over zijn. Keer je werk. Haak weer een losse aan het begin en maak vervolgens weer een rijtje vasten. Haak een aantal toeren heen en weer totdat je het gevoel hebt dat je de vasten goed onder de knie hebt.

Gelukt? Dan ben je nu wel toe aan een volgende steek, zoals bijvoorbeeld het stokje of bekijk een van mijn posts over een andere steek. Heb je nog vragen? Laat dan een berichtje achter.

Reacties uitgeschakeld voor Haaksteek: vaste

Categorieën