Beginners,  Haken,  Haken,  Steken

Haaksteek: stokje

Het haken van een vaste heb je nu waarschijnlijk wel onder de knie, dus je bent toe aan een nieuwe steek. Een vervolgsteek die zich goed leent in het beginnersproces van het leren haken is: het stokje.

Het stokje is een mooie luchtige steek dat vaak wordt gebruikt voor bijvoorbeeld sjaals en dekens. Doordat het een “hogere” steek is dan een vaste, creëer je snel lengte. Dat is fijn voor grotere projecten, zoals dekens. Maar vooral door de “gaterige” uitstraling en de soepelheid van de stokjes is het zeer geschikt om deze steek te gebruiken voor projecten die losjes en luchtig mogen zijn, zoals sjaals en stola’s.

Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je een stokje haakt. Heb je een goede haaknaald en een fijn bolletje garen bij de hand? Mooi! Wil je nog even wat informatie nalezen over de materialen, lees dan mijn post Beginnen met haken.

Hoe haak ik een stokje?

Om een stokje te oefenen begin je eerst weer met het maken van een rijtje lossen. Waar je bij een vaste nu meteen in het tweede v’tje in zou steken, moet je bij een stokje nog een extra stapje maken. Voordat je insteekt sla je namelijk de draad al een keer om de naald. En omdat het stokje een “hogere” steek is dan een vaste, begin je niet met haken in het tweede v’tje, maar in het derde v’tje.

Haal de draad aan de andere kant op en trek deze met de haak door het werk heen; nu heb je 3 lussen op de naald.

Sla de draad weer om de naald en haal deze door de eerste 2 lussen op de naald (nu heb je nog 2 lussen op de naald).

Sla de draad nogmaals om de naald en haal deze door de laatste 2 lussen op de naald. Nu heb je een stokje gemaakt.

Haak een stokje in de volgende losse. Je begint dus met het omslaan van de draad voordat je insteekt. Steek in de volgende losse, haal de draad aan de andere kant op en trek deze door het werk heen (3 lussen op de naald). Sla de draad om de naald en haal deze door 2 lussen op de naald (nog 2 lussen op de naald). Sla de draad nogmaals om de naald en haal deze door de laatste 2 lussen op de naald.

Herhaal dit totdat er geen lossen meer over zijn.

De tweede rij

Als je aan het einde van de rij bent, keer je je werk. Waar we bij een vaste vervolgens één losse maakten aan het begin van de toer, maken we bij een stokje twee lossen aan het begin. Doordat een stokje een hogere steek is dan een vaste, heb je aan het begin namelijk ook meer hoogte nodig. Bij het maken van een stokje tellen deze twee beginlossen dan ook meteen als een eerste stokje (en aan het einde van de toer tel je deze 2 lossen dus als een stokje). Je slaat dus de eerste steek over, en haakt vervolgens een stokje in de volgende steek.

Haak vervolgens weer een stokje in elke steek tot het einde van de rij.

En dan…

Keer je werk weer en begin de volgende rij net zoals de rij hiervoor met 2 lossen. Sla de eerste steek over, en haak een stokje in elke steek. Aan het einde van de rij verandert er iets. Als je de laatste steek gemaakt denkt te hebben, moet je even goed opletten. Doordat je begint met 2 lossen, en je deze meetelt als stokje, moet je vanaf de derde rij iedere keer aan het einde een extra stokje haken in deze “beginlossen”. Als het goed is zie je anders ook een beetje dat er geen rechte lijn ontstaat, maar dat de bovenste rij eerder eindigt. Als je dit extra stokje niet zou maken, zou je dan ook elke toer minderen en zou je in plaats van een vierkant lapje een piramidevormig lapje krijgen.

Maak nog een paar keer een rij stokjes, om deze steek goed te oefenen: werk draaien, 2 lossen, eerste steek overslaan, stokje in de rest van de steken en een extra stokje aan het einde van de toer in de “beginlosse”.

Je kunt dus nu een opzetlus maken, een ketting van lossen haken, en je hebt twee basissteken onder de knie: een vaste en een stokje. Eigenlijk heb je dan de basis van haken onder de knie. Dit zijn de belangrijkste basissteken bij het haken en met deze steken kun je bijna alles al maken. Er zijn nog wel een paar variaties op deze basissteken, zoals bijvoorbeeld een half stokje of een dubbel stokje. Bekijk ook andere informatieve posts over beginnen met haken!

Heb je nog vragen? Laat dan een berichtje achter!

Reacties uitgeschakeld voor Haaksteek: stokje

Categorieën