Beginners,  Haken,  Haken,  Steken

Haaksteek: halve vaste

De halve vaste is eigenlijk niet een échte steek, maar wel heel belangrijk tijdens het haken. Het is een steek die vaak wordt gebruikt als afwerkrandje of om delen van je haakwerk aan elkaar te bevestigen. Je zult echter niet bijvoorbeeld een sjaal vinden die bestaat uit allemaal halve vasten, vandaar dat ik dit ook niet benoem als échte steek. Deze steek zal je wel vaak tegenkomen in patronen en het is dus ook wel belangrijk dat je hem kunt maken. Hieronder leg ik dan ook weer stap voor stap uit hoe je een halve vaste maakt.

Hoe haak ik een halve vaste?

Je begint met een opzetlus en een rijtje lossen. Steek de naald in de eerste lossen, haal de draad aan de andere kant op en trek deze door je werk en méteen door de lus op je naald. Je slaat dus niet eerst de draad om de naald zoals bij de andere steken.

Je hebt nu al een halve vaste gemaakt. Maak een rijtje halve vaste in de rest van de lossen. Daarna is het lastig om boven op dit rijtje een tweede rij halve vasten te maken. Als je deze steek nog een beetje wil oefenen kun je beter een nieuwe lossenketting maken of bijvoorbeeld een rijtje vasten en daarop de halve vaste oefenen.

Hopelijk was deze informatie nuttig! Heb je nog vragen, laat dan een berichtje achter.

Reacties uitgeschakeld voor Haaksteek: halve vaste

Categorieën