Beginners,  Haken,  Haken,  Steken

Haaksteek: half stokje

Tijd voor een nieuwe steek: een half stokje! Een half stokje is een variatie op het normale stokje. Deze steek is iets hoger dan een vaste en iets lager en compacter dan een stokje. Dit is een leuke steek voor bijvoorbeeld een kussen of bij kleding. Als je al weet hoe je een stokje haakt, is een half stokje heel simpel. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je een half stokje haakt.

Hoe maak ik een half stokje?

Om een half stokje te maken moet je eerst een basis maken; begin dus weer met het maken van een aantal lossen (een lossenketting). Sla, net als bij een stokje, voordat je insteekt de draad eerst om de naald. Sla 2 lossen over en steek de naald in het derde v’tje.

Haal de draad aan de andere kant op en trek het door je werk heen (je hebt nu 3 lussen op de naald).

Sla de draad om je naald en haal deze door alle 3 de lussen tegelijk!

Je hebt nu een half stokje gemaakt. Zoals je ziet lijkt deze heel veel op het stokje, maar maak je deze sneller doordat je in een keer de draad door alle 3 de lussen op de naald haalt.

De tweede rij

De tweede rij en het vervolg werkt eigenlijk op eenzelfde manier als van het stokje. Keer je werk en begin de volgende toer met 2 lossen. Sla de eerste steek over en haak een half stokje in de volgende steek.

Haak in elke steek een rij halve stokjes, totdat er geen steken meer over zijn.

En dan…

Bij de volgende toer gebeurt er hetzelfde als dat we eerder bij de stokjes hebben gezien. Begin de toer weer met 2 lossen, sla de eerste steek over en haak vervolgens is de rest van de steken een half stokje. Aan het einde van de toer is het belangrijk dat je weer een extra half stokje maakt in de “beginlosse”, om een rechte lijn te behouden.

Haak zo nog een paar toeren heen en weer om de halve stokjes goed onder de knie te krijgen.

Ik hoop dat deze informatie handig was! Heb je nog vragen? Laat dan een berichtje achter. Succes!

Reacties uitgeschakeld voor Haaksteek: half stokje

Categorieën