Beginners,  Haken,  Haken,  Steken

Haaksteek: De opzetlus en lossen

Je wil leren haken, maar je hebt eigenlijk nog geen idee hoe je moet beginnen. De verleiding is groot om meteen te beginnen met het haken van een projectje. Je hebt misschien wel een kant-en-klaar pakketje gekocht en denkt daarmee meteen aan de slag te gaan. Toch is het slim om eerst bij de basis te beginnen en een aantal steken goed te oefenen. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je een opzetlus, een losse en een vaste maakt. Wil je meer weten over hoe je de haaknaald een de draad vasthoudt; bekijk dan mijn post Het vasthouden van de haaknaald en de draad

Voordat we beginnen is het belangrijk om een goede haaknaald en een fijn bolletje garen te hebben. Lees mijn post Beginnen met haken voor meer informatie over de materialen.

Opzetlus

Om te beginnen met haken moet je eerste een opzetlus maken. Deze maak je door de draad als een gekruiste lus op de handpalm te leggen. Pak met de lus het lange deel van de draad en trek deze draad als een lus door de lus op je hand. Trek de lus een beetje aan en schuif hem op je haaknaald. Als het goed is kun je de grootte van de lus zelf bepalen door hem aan te trekken. Trek de lus niet te strak om de naald, dat zal het haken bemoeilijken, maar natuurlijk ook niet te los.

Tadaaa, een opzetlus; die je (als het goed is) makkelijk groter of kleiner kunt maken

Losse

De meeste haakprojecten begin je met een rijtje lossen. En in die losse maak je vervolgend verschillende steken (afhankelijk van wat je wil maken). 

Sla de draad om de naald en haal deze door de lus op de naald.

Joeee, dit was het al! Je hebt je eerste lossen gemaakt! Herhaal dit nu om meerdere lossen te maken en zo een ketting te vormen.

Als je er beetje mee geoefend hebt, kun je een goed rijtje lossen maken. Je kunt het aantal lossen tellen door de “v’tjes” te identificeren. Eén v’tje is één losse.

Hopelijk was deze informatie duidelijk! Heb je nog vragen? Laat dan een berichtje achter. En wil je meteen aan de slag gaan met andere steken? Bekijk dan mijn post over een vaste of bijvoorbeeld een stokje.

Eén reactie

  • nel sandbergen

    houd mij op de hoogte zodat ik tenminste gemotiveerd blijf om in het nieuwe jaar te gaan haken.

Categorieën