Beginners,  Haken,  Haken,  Kleding

Grofgehaakte cropped trui

Voor een grove wollen trui vind je vaak genoeg breipatronen, maar eentje om te haken en die ook nog een beetje hip en draagbaar is zie je toch niet zo heel veel. Dus ik dacht, laat ik zelf een leuk modelletje haken en het patroon daarvan met jullie delen.

Dit patroon kun je met verschillende garens uitproberen. Ik gebruikte het nieuwe wintergaren van Lang Yarns, Duke: een mooi en stoer tweed garen samengesteld uit merino, baby alpaca en zijde *heart eyes*.

Het is een leuk en eenvoudig patroon en wordt top-down gehaakt; dat betekent dat je bij de hals begint en zo naar beneden werkt. Dit is extra leuk, want zo kun je tussendoor de trui passen en alvast kijken hoe het eruit ziet… of ‘kunnen’ is misschien niet het goede woord, want je MOET deze trui tussendoor passen om hem perfect op jouw maat af te stemmen, cool right?! 🙂

Van ditzelfde garen heb ik een bijpassende sjaal gebreid. Wil je ook zo’n complete set maken? Bekijk het patroon van de sjaal dan hier.

En dan nu aan de slag! Lees hieronder gauw verder voor het patroon!

Benodigdheden

Maat S/M – L/XL

De materialen zijn verkrijgbaar bij Hooky! Kom naar de winkel of neem een kijkje op de webshop.

Afkortingen

l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
st = steek
stk = stokje

Tips

  • De 2 beginlossen tellen in dit patroon niet als stokje. In dezelfde steek haak je dus iedere keer ook een stokje.
  • Dit patroon is in 2 maten geschreven. Als er 1 getal staat geldt het voor beide maten, als er twee getallen staan die gescheiden zijn door een /, dan betekent het het aantal voor de verschillende maten. Je kunt de trui verder op maat maken door hem regelmatig te passen en naar wens langer of korter te maken.
  • Let op: dit patroon is geschreven als een cropped (kort) model, mocht je dus liever een langer model willen, dan heb je ook meer bollen wol nodig.

Patroon

Hals en borst

Start met het opzetten van 60/68 lossen met haaknaald 8mm. Zorg dat alle steken recht zitten en maak een halve vaste in de eerste l om een ring te vormen.

Toer 1: 2 l (2 l tellen niet mee als eerste stokje). Stokje in elk l (begin in de l onder de 2 beginlossen). Sluit met een hv in het eerste stk [60 stokjes]

Toer 2: 2 l. Stokje in de eerste 6/7 steken. *1 stk in de volgende steek, 2 l, 1 stk in de volgende erna (geen steken overslaan). Stk in de volgende 13/14 steken.* Herhaal van * tot *. Eindig met 7 stokjes. Sluit met een hv in het eerste stk.

Toer 3: 2 l. *Stk in elke steek tot de hoek (de 2-l-ruimte) stk, 2 l, stk in de hoek*. Herhaal van * tot * helemaal rond. Sluit met een hv in het eerste stk.

Tijd om te passen!! Herhaal toer 3 totdat je de hoeken onder de armen bij elkaar kan houden, dit is ongeveer net onder je borst. Bij mij was dit in totaal 13 toeren, maar dit afhankelijk van de omvang van je borst.

Als je deze grootte bereikt hebt maken we de hoeken aan elkaar.

Lijf

Toer 1: 2 l. Stk tot aan de hoek. 1 stk in de hoek. 3 l. Vouw het vierkant dubbel en haak een stokje in de tegenoverliggende 2-l-lus. Je draait dan je werk om, en haakt een stk in elke steek aan de tegenoverliggende kant tot de volgende 2-l-lus (hoek). Stk in volgende 2-l-lus, 3 l, stk weer in de tegenoverliggende 2-l-lus (hoek). Keer je werk weer en haak een stk tot het einde van de toer. Hv in het eerste stk.

Toer 2: 2 l. *Stk in elke steek tot de hoek. 3 stk over de 3 l*. Herhaal vanaf * tot * tot het einde van de toer. Sluit met een hv in het eerste stokje.

Toer 3: 2 l. Stk in elke steek helemaal rond. Sluit de toer met een hv in het eerste stokje.

Herhaal toer 3 tot je de gewenste lengte hebt bereikt. Zelf wilde ik graag een kort ‘cropped’ model maken, maar als liever een langere trui draagt kun je dit patroon helemaal aanpassen door gewoon langer door te haken (waarschijnlijk heb je dan wel meer bollen nodig).

Knip de draad niet af!!

Boord

Voor de boord gebruik je een naald kleiner, pak dus nu naald 7 mm erbij. De boord wordt in de lengte heen en weer gehaakt met vasten: 5 steken en dan weer keren. De vasten worden alleen in de achterste lus gehaakt, hierdoor krijg je de mooie boordribbel.

Start met 6 l. V in de 2e l vanaf de naald. V in de volgende 4 l. Hv in de eerste steek (zelfde waar de lossen uitkomen). [5v]
Keren. *Haak vervolgens weer 5 vasten terug over de net gemaakte steken, alleen in de achterste lus. 1 l, keren, haak 5 v naar beneden (weer alleen in de achterste lus). Sla 1 steek op de trui over en haak een hv in de volgende steek*. Herhaal van * tot * helemaal rond tot je weer bij het begin bent. Je eindigt onderaan met een hv.

Je sluit de boord door de achterste lus van het rechter gedeelte te pakken en de achterste lus van het linker gedeelte. Sla vervolgende de draad om de haak en haal deze door alle 3 de lussen. Herhaal dit helemaal tot boven. Probeer dit een beetje losjes te doen, anders gaat kan de naad gaan trekken. Eindig met een lossen. Knip de draad af en trek goed aan.

Mouwen

Aanhechten met 2 l in het laatste stokje vóór de 3 l onder de arm.

Toer 1: Verdeel 7 stk onder de arm. Stk in elke volgende stk. Sluiten met een hv in het 1e stk.

Toer 2: 2 l. Stk in de volgende 3 steken. 3 stk samen. Stk in elke st. Sluiten met een hv in het 1e stk.

Toer 3: 2 l. Stk in elke st. Sluiten met een hv in het 1e stk.

Toer 4: herhaal toer 3
Toer 5: herhaal toer 2
Toer 6-7: Herhaal toer 3
Toer 8: herhaal toer 2
Toer 9-10: herhaal toer 3
Toer 11: herhaal toer 2
Toer 12-13: herhaal toer 3
Toer 14: herhaal toer 2
Toer 15-16: Herhaal toer 3
Toer 17: herhaal toer 2
Toer 18-19: herhaal toer 3
Toer 20: herhaal toer 2
Toer 21-22: herhaal toer 3
Toer 23: herhaal toer 2
Toer 24-25: herhaal toer 3

Herhaal bovenstaande toeren als je de mouwen langer of korter wenst.
Eindig in ieder geval met 2x toer 3.

Knip de draad niet af!!

De boord (mouw)

De boord van de mouw wordt op eenzelfde manier gehaakt als de boord aan de onder kant van de trui.

Maak op eenzelfde manier een mouw aan de andere kant.

Hecht alle draadjes netjes af en klaar! Je eigen gehaakte cropped trui is af!

Ik zie heel graag hoe jij deze gave trui als outfit combineert. Deel je resultaat met ons op Facebook of Instagram @hookyzandvoort 🙂

Categorieën