Haken,  Kleding

Gehaakte wantjes

De winter is nu echt in volle gang en terwijl we vol verwachting uitkijken naar of we nog echt kou en misschien wel sneeuw krijgen dit jaar, ben ik aan de gang gegaan om een paar gehaakte wantjes te maken. Je ziet veel gebreide wantjes, maar omdat ik nou eenmaal graag haak, wilde ik graag een alternatief om te haken. En dit is het resultaat. Ik heb deze wantjes van een dik merino garen gemaakt van het merk Phildar. Het is een lekkere zachte en vooral warme draad. Ik heb er een brede boord aan gemaakt, omdat ik dat altijd een extra chique uitstraling vind hebben. Dit kun je natuurlijk aanpassen naar je eigen smaak.

Benodigdheden

De materialen kun je hier bestellen.

Patroon

Start met een magische ring
Toer 1: haak 6 vasten (v) in de magische ring.

Plaats vanaf hier de magische ring in de eerste v, zo raak je minder snel in de war en zie je precies wanneer je een toer hebt afgemaakt.

Toer 2: Haak in elke v 2 vasten (verdubbelen), (12 v)
Toer 3: * 1 v, 2 v in de volgende v. Herhaal vanaf * helemaalrond. (18 v)
Toer 4: * 1 v in de volgende 2 v, 2 v in de volgende v. Herhaal vanaf * helemaal rond. (24 v)
Toer 5: * 1 v in de volgende 3 v, 2 v in de volgende v. Herhaal vanaf * helemaal rond. (30 v)
Toer 6: * 1 v in de volgende 4 v, 2 v in de volgende v. Herhaal vanaf * helemaal rond. (36 v)

Na toer 6 stop je met meerderen, en haak je 1 v in elke v. Ga hier mee door totdat je in het kuiltje tussen je duim en wijsvinger bent. Pas af en toe de handschoen om te zien hoe ver je bent (Bij mij zijn dit ongeveer 24 toeren). Je hoeft voor deze toeren niet perse de steekmarkeerder te gebruiken.

Als je zover bent ga je verder:

Haak 10 lossen (l) (voor het gat van de duim). Sla 3 v over, en haak een v in de volgende v. Haak weer 1 v in elke v, helemaal rond. Je kunt de steek voor de 10 l aanhouden als nieuw begin van de toer.

Ga verder:

Toer 1: Haak 10 v om de lossen ketting. 1 v in elke v, helemaal rond.
Toer 2-3: Haak 1 v in elke v.
Toer 4: 5v, 6e en 7e v samenhaken. Eindig met 1 v.
Toer 5: 5v, 6e en 7e v samenhaken. Eindig met 2 v.
Toer 6- 11: 1 v in elke v, helemaal rond.

Boord

Begin met 16 l.
Haak een half stokje (hst) in de 2e l vanaf de naald. Hst in de volgende 14 l. 1 v van de handschoen overslaan, hv in de volgende v. Keer het werk. *Haak 15 hst omhoog in de achterste lus. 1l, keer het werk. Haak 15 hst naar beneden in de achterste lus. 1v van de handschoen overslaan, hv in de volgende v. Keer het werk.* Herhaal vanaf *helemaal rond. Je hebt nu als het goed is ongeveer 15 ribbels gemaakt. Eindig beneden, als het goed is heb je nog 1 v over.Nu gaan we de boord sluiten.

Leg de handschoen plat neer, met de werkdraad naar boven. *Pak met de haaknaald de achterste lus van de rechterkant en de achterste lus van de linker kant, sla de draad om de naald en haal door alle lussen. Herhaal vanaf * helemaal omhoog, zodat beide kanten aan elkaar vastzitten. Knip de draad en trek de draad door de lus.

De duim

Haak om het gat van de duim 15 v (sla de hoeken over). Je haakt in de lossen, en aan de andere kant haak je tussen de vasten (zo krijg je minder gaten).

Hiertussen maak je de vasten; zo voorkom je grote gaten.

Haak rond totdat je ongeveer halverwege de nagel bent. Dan ga je minderen om de bovenkant van de duim te krijgen:
3v, 2 v samenhaken (12 v)
2v, 2v samenhaken (9 v)
1v, 2v samenhaken (6 v)

Knip de draad met een lang stuk af, haal de draad door eennaald en haal de draad door de 6 steken. Trek aan. Als het goed is, sluit het gaatje aan de bovenkant.

Hecht alle draadjes af. Maak nog eenzelfde want!

Tadaaa, je hebt je eigen wantjes gehaakt!
Lekkere warme handen, deze winter!

Veel plezier ermee! Heb je nog vragen? Laat dan een berichtje achter!

Eén reactie

Categorieën