Beginners,  Haken,  Haken,  Home

Gehaakte vlaggetjes

Deze vrolijke vlaggenlijn hangt al een tijdje in de winkel. En na de vele enthousiaste reacties vond ik het nu wel eens tijd om er een compleet haakpakketje van te maken en het patroon hier op de blog met jullie te delen.

Vlaggetjes zijn super leuk ter decoratie in je huis, in de kinderkamer of gewoon voor een feestje. Zelf maakte ik ze in het wit, maar je kunt ze natuurlijk in elke kleur maken. Ik maakte twee verschillende ontwerpen en combineerde deze tot een slinger, maar natuurlijk kunt er ook voor kiezen om een ontwerp te gebruiken.

Het materiaal dat ik gebruikte voor deze vlaggetjes is Phildar Rustique, een combinatie van katoen en linnen. Ik heb voor dit materiaal gekozen omdat er een lichte dikteverloop in dit garen zit, en dat geeft de vlaggetjes een net iets specialere uitstraling dan met een gewone vlakke katoenen draad.

Ik heb een compleet haakpakket gemaakt voor deze vlaggetjes. In het pakket zit de benodigde garens (3 bollen), de houten kralen (10), een handmade-bedeltje, een Hooky Project Bag zodat je alle spulletjes mooi bij elkaar kunt bewaren en een cadeautje! Het patroon vind je natuurlijk gratis hieronder. De materialen kun je hier bestellen.

Benodigdheden

Patroon 1

Het eerste patroon is een standaard en simpel granny-patroon, maar dan aangepast als een driehoek.

Start met 4 lossen. Vorm een ring door een halve vaste in de eerste losse te maken.

Toer 1: 3 lossen. 2 stokjes in de ring. *4 lossen, 3 stokjes in de ring. Herhaal vanaf * nog een keer. Eindig met 4 lossen. Sluit de toer met een halve vaste in de bovenste van de 3 beginlossen. Als het goed is heb je nu 3 4-lossen-boogjes; dit zijn je hoeken.

Toer 2: Halve vaste in de volgende 2 stokjes en in de 4-lossen-boog. 3 lossen. 2 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in de 4-lossen-boog. *2 lossen. 3 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in de volgende 4-lossen-boog. Herhaal vanaf * nog een keer. Eindig met 2 lossen. Sluit de toer met een halve vaste in de bovenste van de 3 beginlossen.

Toer 3: Halve vaste in de volgende 2 stokjes en in de 4-lossen-boog. 3 lossen. 2 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in de 4-lossen-boog. *2 lossen. 3 stokjes in de 2-lossen-boog van de vorige toer. 2 lossen. 3 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in de volgende 4-lossen-boog. Herhaal vanaf * nog een keer. 2 lossen, 3 stokjes in de 2-lossen-boog van de vorige toer. Eindig met 2 lossen. Sluit de toer met een halve vaste in de bovenste van de 3 beginlossen.

Toer 4: Halve vaste in de volgende 2 stokjes en in de 4-lossen-boog. 3 lossen. 2 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in de 4-lossen-boog. *(2 lossen, 3 stokjes in de 2-lossen boog) x2. 2 lossen. 3 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes, in de 4-lossen-boog. Herhaal vanaf * nog een keer. (2 lossen, 3 stokjes in de volgende 2-lossen-boog) x2. Eindig met 2 lossen. Sluit de toer met een halve vaste in de bovenste van de 3 beginlossen.

Toer 5: Halve vaste in de volgende 2 stokjes en in de 4-lossen-boog. 3 lossen. 2 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in de 4-lossen-boog. *(2 lossen, 3 stokjes in de 2-lossen-boog)3x. 2 lossen. 3 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in de 4-lossen-boog. Herhaal vanaf * nog een keer. (2 lossen, 3 stokjes in de volgende 2-lossen-boog)3x. Eindig met 2 lossen. Sluit de toer met een halve vaste in de bovenste van de 3 beginlossen.

Toer 6: 1 lossen, vaste in de volgende 2 stokjes. Haak 3 vasten in de 4-lossen-boog. *(1 vaste in de volgende 3 stokjes, 2 vaste in de 2-lossen-boog) 4x. 3 vasten in de volgende 3 stokjes en haak vervolgens 3 vasten in de hoek. Herhaal vanaf * nog een keer. (1 vaste in de volgende 3 stokjes, 2 vasten in de 2-lossen-boog)4x. Sluit met een halve vaste in de losse die je aan het begin maakte.

Knip de draad af en werk de draadjes weg. Haak op eenzelfde manier het gewenste aantal vlaggetjes.

Patroon 2

Dit vlaggetje heeft een iets dichter patroon, leuk om te combineren met het granny-vlaggetje van hierboven of om gewoon een enkele slinger van te maken.

Start met 4 lossen. Vorm een ring door een halve vaste in de eerste losse te maken.

3 lossen, 2 stokjes in de ring. *4 lossen, 3 stokjes in de ring. Herhaal vanaf * nog een keer. Eindig met 4 lossen. Als het goed is heb je nu 3 keer een 4- lossen-boog gemaakt. Sluit de toer met een halve vaste in het eerste gemaakte stokje (de 3 begin-lossen sla je dus over).

Toer 2: 3 lossen, stokje in dezelfde steek (dat is dus eronder in het eerste gemaakte stokje van de vorige toer). 1 stokje in de volgende steek. *3 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in de 4-lossen-boog. Stokje in de volgende 3 steken. Herhaal vanaf * nog een keer. 3 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in de volgende 4-lossen-boog. Sluit de toer met een halve vaste in het eerste gemaakte stokje (de 3 begin-lossen sla je dus over).

Toer 3: 3 lossen. Stokje in dezelfde steek (dat is dus eronder in het eerste gemaakte stokje van de vorige toer). Een stokje in de volgende 4 steken. *3 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in de 4-lossen-boog. Een stokje in de volgende 9 steken. Herhaal vanaf * nog een keer. 3 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in de volgende 4-lossen-boog. stokje in de volgende 3 steken. Sluit de toer met een halve vaste in het eerste gemaakte stokje (de 3 begin-lossen sla je dus over).

Toer 4: 3 lossen. Stokje in dezelfde steek (dat is dus eronder in het eerste gemaakte stokje van de vorige toer). Een stokje in de volgende 7 steken. *3 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in 4-lossen-boog. Een stokje in de volgende 15 steken. Herhaal vanaf * nog een keer. 3 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in de volgende 4-lossen-boog. Stokje in de volgende 6 steken. Sluit de toer met een halve vaste in het eerste gemaakte stokje (de 3 begin-lossen sla je dus over).

Toer 5: 3 lossen. Stokje in dezelfde steek (dat is dus eronder in het eerste gemaakte stokje van de vorige toer). Een stokje in de volgende 10 steken. *3 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in de 4-lossen-boog. Een stokje in de volgende 21 steken. Herhaal vanaf * nog een keer. 3 stokjes, 4 lossen, 3 stokjes in de volgende 4-lossen-boog. Stokje in de volgende 9 steken. Sluit de toer met een halve vaste in het eerste gemaakte stokje (de 3-begin-lossen sla je dus over).

Knip de draad af. En haak op eenzelfde manier het gewenste aantal vlaggetjes.

Span de vlaggetjes mooi op, en/of leg ze onder een natte handdoek om ze mooi strak te krijgen.

De vlaggetjes aan elkaar maken

De vlaggetjes heb ik aan elkaar gemaakt door aan de bovenkant een rijtje vasten te maken en de vlaggetjes met een aantal lossen te verbinden.

Start met het maken van een lossenketting van ongeveer 40 lossen (je kunt dit naar wens natuurlijk langer of korter maken). Vervolgens start je in de hoek van het eerste vlaggetje en haak je een vaste. In het granny-vlaggetje begin je met een vaste in de middelste van de 3 vasten die je in de hoek hebt gemaakt. In de “dichte” vlaggetje haak je een vaste in de 4-lossen-boog. Langs de bovenkant haak je in elke steek een vaste.

Tussen de vlaggetjes heb ik 5 lossen gemaakt, maar ook hier kun je dit aanpassen naar je eigen wens: als je de vlaggenlijn langer wil maken kun je meer lossen tussen de vlaggetjes maken. Herhaal dit voor alle vlaggetjes: dus aanhechten in de hoeken en vervolgens een randje vasten haken tot de volgende hoek.

Kwastjes maken

Voor het maken van de kwastjes gebruikte ik mijn Iphone, maar je kunt natuurlijk ook een stukje karton gebruiken. Wikkel de draad ongeveer 30 keer om de breedte van de Iphone, en knip de draad af.

Knip een kort stukje draad (van ongeveer 20 cm) en rijg dit om de draden heen. Schuif het stukje draad naar de bovenkant en maak een knoopje. Schuif de draden van de Iphone af en maak nog een knoopje in het bovenste draadje om de draden goed bij elkaar te houden. Knip vervolgens de draden aan de onderkant door.

Pak nu de draad van het bolletje en maak een lus over de draden.

Wikkel met de lange kant van de draad (de kant die nog aan het bolletje vastzit) een paar keer over de korte draad heen. De lus en het uiteinde van het draadje aan de bovenkant moeten zichtbaar blijven!

Knip de draad af en steek de lange draad door de lus. Trek aan de lange en de korte draad. Hierdoor maak je als het goed is een knoopje die achter het gewikkelde garen verdwijnt. Trek de draadjes goed aan en knip ze vervolgens kort af.

Maak op deze manier hetzelfde aantal kwastjes als het aantal vlaggetjes dat je hebt gemaakt.

Rijg een kraal aan de bovenkant van de kwastjes en knoop alle kwastjes vervolgens aan de punten van de vlaggetjes. Met een naald heb ik de draadjes nogmaals door de kraal geregen en dan kort afgeknipt.

Naai het ‘handmade’-bedeltje in de hoek van een vlaggetje voor de afwerking.

Tadaaaa je vlaggenlijn is klaar! Heel veel plezier ermee.

Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar jullie vlaggenlijn, deel dus het resultaat met me via Instagram of Facebook, of laat een berichtje achter.

Reacties uitgeschakeld voor Gehaakte vlaggetjes

Categorieën