Haken,  Haken,  Home

Elise’s dreamcatcher

Elise’s dreamcatcher is een van mijn eerste en bestverkochte ontwerpen. Bij de opening van de winkel verkocht ik complete haakpakketjes van deze dromenvanger, inclusief garens, ring, kralen, project bag en een cadeautje. Dat was een behoorlijk succes. Verschillende dromenvangers in de etalage trokken de aandacht en maakte dat er steeds meer mensen wilde proberen om er zelf een te maken. Ik heb hierdoor geloof ik best wat mensen enthousiast gemaakt om te beginnen met haken, en dát is natuurlijk ook mijn doel!

Aan de hand van foto’s wordt stap voor stap uitgelegd hoe je deze dromenvanger maakt. En nu dacht ik dat het misschien wel leuk is om dit patroon ook op de blog met jullie te delen.

Het complete pakket is nog steeds verkrijgbaar, en kun je hier bestellen.

Benodigdheden

  • Een bol witte katoen
  • Een klein bolletje pluche garen
  • 6 grote houten kralen
  • 2 kleine houten kralen
  • Metalen ring 25 cm
  • Haaknaald 2,5 mm
  • Wol- of stopnaald (om de eindjes mee af te hechten)

Het complete haakpakket, inclusief project bag en cadeautje, koop je hier.

Extra steek

Mossteek: Draad omslaan, steek in de eerste steek, draad ophalen; je hebt nu 3 lussen op je naald. Draad weer omslaan, insteken in de volgende steek, draad ophalen; je hebt nu 5 lussen op je naald. Draad omslaan en de draad door alle 5 de lussen halen.

Patroon

Start met een opzetlus en haak 6 lossen. Maak een ring door een halve vaste in de eerste losse te maken.

Toer 1: Haak 4 lossen (als eerste dubbele stokje), 19 dubbele stokjes in de ring. Sluit de toer met een halve vaste in de vierde beginlosse. (20 stokjes)

Toer 2: Haak 7 lossen (als eerste driedubbel stokje en 2 lossen). Maak een driedubbel stokje in de volgende steek. *2 lossen, een driedubbel stokje in de volgende steek.* Herhaal van * tot * helemaal rond. Eindig met 2 lossen. Sluit de toer met een halve vaste in de vijfde losse van de 7 beginlosse. (20 driedubbele stokjes)

Toer 3: Maak een halve vaste in de eerste losse van de vorige toer. Haak 3 lossen (als eerste stokje), 2 stokjes in dezelfde ruimte (dus in de ruimte tussen de driedubbele stokjes van de vorige toer). *3 stokjes in de volgende ruimte tussen de driedubbele stokjes.* Herhaal van * tot * helemaal rond. Sluit de toer met een halve vaste in de derde beginlosse. (60 stokjes)

Toer 4: 4 lossen (als eerste dubbel stokje), en haak een dubbel stokje in dezelfde steek. *1 losse, 1 steek overslaan, 2 dubbele stokjes in de volgende steek.* Herhaal van * tot * helemaal rond. Eindig met een losse. Sluit de toer met een halve vaste in de vierde beginlosse. (30 dubbele stokjes-groepjes, dus 60 dubbele stokjes)

In de volgende toer gebruiken we de mossteek.

Toer 5: 3 lossen, *maak een mossteek over de volgende steek en de losse-ruimte, 1 losse. Maak een mossteek over de volgende 2 steken, 1 losse. Maak een mossteek over de volgende losse ruimte en de volgende steek, 1 losse.* Herhaal van * tot * helemaal rond. Sluit de toer met een halve vaste in de tweede beginlosse. (44 mossteken)

Toer 6: 3 lossen (als eerste stokje), haak een stokje in de volgende ruimte. *1 losse, 2 stokjes in de volgende ruimte tussen 2 mossteken.* Herhaal van * tot * helemaal rond en eindig met een losse. Sluit de toer met een halve vaste in de derde van de beginlosse. (44 stokjesgroepjes, dus 88 stokjes)

Toer 7: *5 lossen, 1 vaste in de ruimte tussen de 2 stokjes van de vorige toer.* Herhaal van * tot * helemaal rond. Eindig met 5 lossen en sluit de toer met een vaste in de laatste steek van toer 6. (44 boogjes)

Toer 8: Maak 3 halve vaste in de 3 eerste lossen van de vorige toer. *5 lossen, vaste om de volgende 5 lossenlus.* Herhaal van * tot * helemaal rond. Eindig met 5 lossen. Sluit de toer met een vaste in de derde halve vaste waarmee je bent begonnen. (44 boogjes)

Toer 9: Maak weer 3 halve vasten in de eerste 3 lossen van de vorige toer. 5 lossen, 1 dubbel stokje in dezelfde lossen-lus. *1 losse, 2 dubbele stokjes in de volgende lossenlus.* Herhaal van * tot * helemaal rond. Eindig met een losse en sluit de toer met een halve vaste in de vierde beginlosse. (44 dubbele stokjesgroepjes, dus 88 dubbele stokjes)

Toer 10: 3 lossen, 1 stokje in de volgende steek en 1 stokje in de volgende losse-ruimte. *1 stokje in de volgende twee steken en 1 stokje in de losse ruimte.* Herhaal van * tot * helemaal rond. Sluit de toer met een halve vaste in de derde beginlosse. (132 stokjes)

Toer 11: *3 lossen, een steek overslaan en een vaste in de volgende steek.* Herhaal van * tot * helemaal rond. Eindig met 3 lossen en sluit de toer met een vaste in de laatste steek van de vorige toer. (66 boogjes)

Aan de 3-lossen-boogjes die we in de laatste toer gemaakt hebben haken we de dromenvanger vast aan de ring.

Knip de draad niet af, maar haak met dezelfde draad gewoon verder!

De dromenvanger aan de ring bevestigen

Hecht de draad van de dromenvanger met een losse aan de ring. Maak 3 vasten om de ring.

*Haak een vaste om het volgende boogje en de ring. Haak weer 3 vasten alleen om de ring.* Herhaal van * tot * helemaal rond en zet op deze manier de dromenvanger vast aan de ring. Eindig met een halve vaste in de eerste gemaakte vaste.

Haak ongeveer 40 lossen (of meer voor een langere ophanglus en minder voor een kortere). Bevestig met een vaste de ophanglus in de eerste vaste (waarmee je de dromenvanger aan de ring hebt vastgemaakt). Nu heb je een ophanglus gemaakt. Rijg een kraal om de ophanglus en maak dan een knoopje in de lus zodat de kraal er niet af kan vallen.

De dromenvanger versieren

Je kunt de dromenvanger naar eigen idee versieren, met bijvoorbeeld kralen of met veertjes. Je kunt de veertjes ook haken. Dat doe je als volgt:

Start met een opzetlus en haak 15 lossen.

Haak een vaste in de derde losse vanaf de naald en een vaste in de volgende losse. 1 stokjes in de volgende twee lossen, 1 dubbelstokje in de volgende 2 lossen, 1 driedubbel stokje in de volgende losse, 1 dubbel stokje in de volgende 2 lossen, 1 stokje in de volgende 2 lossen, 1 vaste in de volgende 2 lossen.

Nu heb je een kant van het veertje gemaakt. Ga nu aan de andere kant van de lossen verder. Herhaal de steken zoals hierboven: 2 vasten, 2 stokjes, 2 dubbelstokjes, 1 driedubbel stokje, 2 dubbel stokjes, 2 stokjes, 2 vasten.

Sluit het veertje met een halve vaste in de eerste vaste.
Haak een gewenste aantal lossen om een ophangdraadje te maken. Je kunt de veertjes allemaal even lang maken of laten verspringen.

Hecht de pluchegaren met een losse aan in de eerste vasten. 1 losse. Maak een vaste in de volgende steken, helemaal rond. Hecht de draad in de laatste steek af. Rijg nog een kraal aan het gehaakte draadje en hecht het draadje met een vaste aan in een van de steken onder aan de ring.

Hecht alle draadjes netjes af met een naald en knip de draad kort af. Hang de handmade-label op een plek naar keuze.

Je dromenvanger is nu klaar! Veel plezier ermee!

Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties, deel dus vooral het eindresultaat op Facebook en Instagram en tag @hookyzandvoort of gebruik #hookyzandvoort en #misshooky

En heb je nog vragen of wil je gewoon iets anders kwijt? Laat dan een berichtje achter 🙂

Reacties uitgeschakeld voor Elise’s dreamcatcher

Categorieën