Haken,  Home

Zomers Pompon-kussen

Terwijl de najaarsstormen op de loer liggen, de temperatuur weer langzaam daalt en het normale leven weer is begonnen kan ik het niet helpen om toch een beetje in rouw te zijn. Mijn slippertjes en sandaaltjes moeten weer worden opgeborgen, de middagen flanerend op het terras worden minder en ik heb helaas geen goede reden meer om iedere dag ijsjes (meervoud) te eten. Om mijn ellende iets te verzachten heb ik daarom het ‘Don’t-want-the-summer-to-end’-pillow cover ontworpen. Een fijn fleurig nazomers kussen met een knusse najaarsuitstraling door de fluffy pompons (oh ik hoouuuu van pompons!).

Dit kussen wordt gemaakt met Scheepjes Softfun Aquarel. Ik ben heel erg fan van dit garen omdat het heel fijn haakt, het mooi zacht is en het ook nog eens een bijzondere uitstraling heeft door het gemêleerde aquarel effect, waardoor je project nooit saai wordt. Ik heb twee kleuren samen gehaakt om een iets meer “chunky” effect te krijgen en om zo een nog leukere kleuren melange te maken (ik ben ook gewoon slecht in kiezen en dat hoefde nu niet). De kleuren doen me een klein beetje denken aan watermeloen, en door daarbij een effen donkere kleur voor de pompons en de afwerking te gebruiken is het ook nog eens heel erg geschikt voor het najaar.

De kussenhoes wordt in een pand gehaakt, je hoeft dus niet een achterpand te haken of te kopen.

Ik ben extra opgewonden over dit project omdat dit pakket en patroon ook nog eens mijn eerste Giveaway was van mijn winkeltje Hooky Zandvoort. De winnares was heel enthousiast over het patroon en is gelijk aan de slag gegaan! Bekijk haar Instagrampost over de giveaway en haar vooruitgang hier, en wie weet deelt ze ook het eindresultaat 🙂

Enthousiast geworden? Koop dan het complete pakket hier en ontvang het pdf patroon GRATIS. Of bestel de betaalbare pdf hier.

Hieronder vind je het patroon

Benodigdheden

  • 4 bollen Scheepjes Softfun Aquarel (2 van elke kleur). In het voorbeeld gebruikt: 803 Floralscape en 810 Seascape.
  • 1 Bol Scheepjes Softfun in een bijpassende kleur. In het voorbeeld gebruikt: kleur 2604
  • Pomponmaker
  • Haaknaald 6mm en 7mm
  • Binnenkussen van 30×30 cm
  • Naald om de eindjes mee af te hechten

Patroon

Haak de twee kleuren samen.
Start de opzetketting met naald 7mm om te voorkomen dat de steken gaat trekken.

Haak de rest met naald 6 mm.

Start met 48 lossen met naald 7mm.
Toer 1: Hst, l, hst in de 4e losse vanaf de naald. * Sla 1 losse over. Hst, l, hst in de volgende losse *. Herhaal van * tot * de laatste twee lossen. Sla 1 losse over, hst in de laatste losse. Keer je werk.

Toer 2: 2 l. Hst, l, hst in de losse ruimte van de vorige toer. * Hst, l, hst in de volgende lossen ruimte. Herhaal vanaf * tot het einde van de toer. Hst in de bovenste losse van de vorige toer. Keer je werk.

Herhaal toer 2 nog ongeveer 47 keer. Als het goed is heb je nu een vierkant van ongeveer 45 cm bij 45 cm. Pas zo nodig het aantal toeren aan om tot deze afmeting te komen.

De rand

Nu maken we een rand om het paneel met een effen kleur. Hecht de kleur in een hoek aan en maak 3 vasten (voor de hoek). Verdeel vervolgens 67 vasten over de zijkant en haak 3 vasten in de volgende hoek. Herhaal zo tot het hele paneel een effen rand heeft (dus 67 vasten over de zijkant en 3 vasten in elke hoek). Sluit met een hv in de eerste vaste en knip de draad af.
Plaats een steekmarkeerder in elke 35e vaste van elke kant (dat is het midden van elke zijkant).

De kussenhoes wordt gevormd door alle punten naar het midden te vouwen (zoals een envelop). Leg 2 punten naar binnen. Hecht de effen kleur aan in een gemarkeerde steek. En leg de draad tussen de punten.

Pak van de rechter kant met de naald de achterste lus, en vervolgens de achterste lus van de linker tegenoverliggende steek.

Sla de draad om en haal door alle lussen. Herhaal dit helemaal omhoog tot het midden (dus: pak de achterste lus van de rechterkant en de achterste lussen van de tegenoverliggende linker steek. Sla de draad om en haal door alle lussen). Haak de hoekjes van 2 punten op deze manier samen en pak nu de derde punt erbij. Werk op eenzelfde manier naar beneden om de andere twee kanten aan elkaar te maken. Pak voor de laatste steek ook de achterste lus van de gemarkeerde steek.

Knip de draad af en herhaal het bovenstaande op eenzelfde manier aan de andere twee zijden. Vergeet niet voordat je de laatste kant dichtmaakt het kussen erin te stoppen.

Knip alle draden en hecht af.

Maak met de effen kleur en de pomponmaker 4 pompons, naai deze aan het kussen.

Tadaaa, je kussen is klaar! Veel plezier ermee!

Heel veel haakplezier en geniet van deze winderige dagen!
En mocht je lekker gaan uitwaaien op het strand, kies dan voor Zandvoort en wip meteen even binnen bij mijn gezellige winkeltje!

Liefs,
Rachel

Volg @Hookyzandvoort op Instagram en Facebook, en neem een kijkje op de website van de winkel! 

Categorieën