Beginners,  Haken

Beginnen met haken

Ik weet niet hoe ik moet beginnen met haken’ is een zin die ik veel hoor. Klanten, maar ook vrienden en familie snuffelen in mijn winkeltje rond, zien leuke dingen en worden enthousiast. Maar toch is er nog vaak een drempel om daadwerkelijk een naald en draad op te pakken; ‘ik kan dit vast niet’, ‘het ziet er zo ingewikkeld uit’ of ‘ ik weet niet waar ik moet beginnen’ zijn dan de reacties. En dat vind ik natuurlijk heel jammer. Zoals je waarschijnlijk inmiddels wel weet, wil ik graag mensen enthousiast maken over haken en breien. Mijn liefde voor deze ontspannende bezigheid, maar ook het euforische gevoel als je zelf iets hebt gecreëerd wil ik graag delen. Daarom heb ik hieronder een aantal tips en handigheidjes op een rij gezet voor de echte beginner; weet je bijvoorbeeld niet met welke materialen je het beste kan beginnen, of wil je graag meer uitleg over de verschillende naalden en diktes? I’ve got you covered! 😉

Begin bij het begin

Vaak lopen mensen bij mij de winkel in, zien allemaal leuke beestjes en spulletjes en willen meteen daarmee beginnen. Ik vertel dan vaak dat dat waarschijnlijk op een teleurstelling uit zal lopen als je meteen met een lastig project begint. Haken is niet moeilijk, maar je kunt het beste bij het begin beginnen en eerst wat oefenen. Ik citeer mijn moeder: je moet eerst meters maken. Als je de steken oefent krijg je een vaste hand en worden de steken gelijkmatiger, waardoor je project er netter uit zal zien. Pak dus eerst een haaknaald en een bolletje wol en maak een lapje waarin je alle steken oefent (hierover later meer).

Als je de steken een beetje onder de knie hebt, kun je natuurlijk wel al met klein en eenvoudig projectje beginnen. Zelf vond ik dat in het begin leuk, omdat je dan écht wat maakt. Bekijk bijvoorbeeld mijn post met Hooky’s Cocktail Coasters voor een makkelijk beginnersprojectje.

De materialen

Maar first things first, wat heb je nodig? Om te beginnen met haken heb je maar een paar dingen nodig, waaronder natuurlijk een goede haaknaald. Er zijn veel verschillende soorten en maten haaknaalden, hieronder leg ik in het kort uit waar je het beste op kunt letten.

De haaknaald

Het is per persoon afhankelijk wat voor een naald je fijn vindt. Als je straks wat langer haakt en misschien wat meerdere haaknaalden hebt geprobeerd, krijg je vanzelf een favoriet model of merk. Maar om te beginnen raad ik aan om een goede metalen haaknaald aan te schaffen. Er bestaan ook houten (of bamboo) haaknaalden. Deze zijn vaak erg mooi en ook handig als je op vakantie gaat (dan mag je namelijk meestal geen metalen meenemen in het vliegtuig), maar een metalen naald is zeker in het begin veel comfortabeler. De gladheid van het metaal zorgt er namelijk voor dat je soepeler kunt haken.

Misschien heb je thuis nog wel wat van die lange smalle metalen haaknaalden van je moeder of oma gevonden, en wil je daarmee meteen aan de slag gaan. Dat kan natuurlijk, je kunt meteen kijken of je het leuk vindt om te haken. Toch adviseer ik je om snel te investeren in een goede nieuwe haaknaald. Er is in de afgelopen jaren heel wat veranderd, ook op het gebied van haaknaalden. Haaknaalden hebben nu namelijk een ergonomisch handvat. Dat klinkt een beetje als onzin, maar geloof me het is echt heel prettig. Met de ouderwetse haaknaalden zal je waarschijnlijk snel kramp in je handen krijgen en moeite hebben met het vasthouden van de naald (zeker als je een dunne naald moet gebruiken). De haaknaalden met zo’n zacht rubberen handvat liggen veel fijner in de hand en zorgen er juist voor dat je geen kramp krijgt. Je zult veel comfortabeler kunnen haken en het daardoor waarschijnlijk ook leuker vinden. Er wordt niet voor niets gezegd ‘goed materiaal is het halve werk’ en dat is echt zo. Je kunt heel mooi, luxe garen hebben, maar als je een slechte naald hebt zal je het alsnog niet leuk vinden om ermee te werken.

Tulip haaknaalden

Mijn favoriete naalden zijn de Etimo naalden van het merk Tulip. Ik heb heel wat merken en modellen geprobeerd, maar ik kom altijd bij deze naalden terug. Deze haaknaalden liggen heel lekker in de hand en de haak van deze naalden is echt heel glad afgerond, waardoor ik veel sneller en gelijkmatiger kan haken. Dit zijn wel redelijk prijzige naalden, maar toch vind ik dat ze het dubbel en dwars waard zijn; je kijkt dan namelijk niet meer naar andere naalden!

KnitPro haaknaalden

De KnitPro Waves haaknaalden zijn daartegenover een iets goedkopere optie. Het zijn ook naalden met een ergonomisch handvat en dus ook goed om mee te beginnen. De haak is echter naar mijn mening iets puntiger, waardoor je sneller in de draad blijft hangen. Maar deze is dan ook wel wat goedkoper, dus misschien prima om eerst maar eens te bekijken of je het wel leuk vindt.

De verschillende diktes van de naalden hebben vooral te maken met de dikte van de draad die je gebruikt en het project dat je maakt. Op de wikkel van elk garen staat de aanbevolen dikte van de haaknaald. Dit kun je dus mooi als aanknopingspunt nemen. Misschien merk je na verloop van tijd dat je een losse of juist een strakke haker bent, afhankelijk daarvan kun je een kleinere (als je een losse haker bent) of een grotere naald (als je een strakke haker bent) nemen.

Ook het project dat je wil maken kan invloed hebben op de dikte van een haaknaald. Als je een project maakt wat goed stevig moet zijn met dichte steken, dan gebruik je een kleinere naald. Maar maak je een project dat best een beetje luchtig mag zijn, met wat grovere steken dan gebruik je een grotere naald. Stel je hebt een mooi garen uitgezocht en op de wikkel staat dat de aanbevolen naalddikte 4mm is. Als je met dat garen bijvoorbeeld een beertje wil haken, dan kun je dat best met een naald van 3mm doen. Maar als je van dit garen een hele losse sjaal of stola wil maken, kun je makkelijk een haaknaald van 5mm gebruiken.

Garen

Zoek dus om te beginnen een fijne bol garen uit die past bij de haaknaald (of zoek een haaknaald die past bij je garen). Let bij het zoeken naar een garen erop dat je niet een te donkere kleur uitzoekt. Je wil de steken goed kunnen identificeren, en een donkere kleur bemoeilijkt dit (zeker in het begin). Verder kan het handig zijn om een mooi glad garen uit te zoeken dat niet erg pluizig is of splijt. Een draad is altijd opgebouwd uit meerdere draden, maar sommige garens zijn beter getwijnd (gedraaid) dan andere. Een garen waar ik enthousiast over ben voor beginners is bijvoorbeeld Scheepjes Softfun. Dat is een mooie katoenen zachte draad die niet te dun is. Met een naald van 4mm kun je hiermee dus lekker oefenen.

Een naald en een bolletje garen, dat is dus eigenlijk het enige wat je nodig hebt. Het kan nog wel handig zijn om een schaartje in de buurt te hebben.

Oefen de basissteken

Nu je de materialen bij elkaar hebt is het slim om eerst de basissteken te oefenen. Er zijn eigenlijk 3 basissteken: losse, vaste en een stokje. Het leuke van haken is dat als je het principe van deze steken kent, dat je dan eigenlijk alle variaties en projecten kan maken. Maak bijvoorbeeld het proeflapje van de basissteken dat ik hier uitleg. Of bekijk mijn losse steken uitleg hier.

Je hebt nu een proeflapje met de basissteken gemaakt. Oefen dit totdat de steken er gelijkmatig uitzien, de lussen en gaten overal ongeveer even groot zijn, en je het gevoel hebt dat je weet wat je doet als je de naald oppakt.

Aan de slag!

De basis van haken heb je nu onder de knie. Nu wil je natuurlijk iets leuks maken! Zoals eerder gezegd kun je het beste beginnen met een makkelijk project, dan heb je de meeste kans dat je het leuk gaat vinden en dat je een mooi resultaat krijgt. Haken kun je namelijk het beste vergelijken met leren lezen. Mijn nichtje van 6 jaar zit in groep 3 en leert net lezen. Ik wilde voor haar een boekje kopen en omdat ik een nogal nostalgisch gevoel krijg bij Carry Slee-boeken, wilde ik haar zo’n klassieker geven. Gelukkig hielp de mevrouw in de boekhandel mij en zei dat het haar heel erg zou ontmoedigen als ze zo’n moeilijk boek onder haar neus zou krijgen; ze zou het waarschijnlijk in een hoek gooien en geen plezier krijgen in lezen. Als ik een boekje zou kopen wat voor haar niveau geschikt was, zou ze aangemoedigd worden als ze de eerste paar woordjes al zou herkennen. Zo werkt het dus ook met haken. Begin met iets makkelijks, dan haal je er plezier uit als het lukt. Begin dus bijvoorbeeld met een leuk kussen of een babydekentje, of met Hooky’s Cocktail Coasters.

Ik hoop dat hierdoor een beetje duidelijker is geworden hoe je kan beginnen met haken. Pak een lekker kopje thee, zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt en begin! En denk vooral: Begin bij het begin, vind geschikte materialen en geniet!

Heb je nog vragen? Laat dan een berichtje achter!


Wil je toch graag onder persoonlijke begeleiding beginnen met haken? Doe dan een haakworkshop. Kijk op de website van hookyzandvoort.nl of mail naar info@hookyzandvoort.nl voor de mogelijkheden.

Reacties uitgeschakeld voor Beginnen met haken

Categorieën